De I-Tjing

"Het Boek Der Veranderingen"


Uitleg en mini cursus

Door: Francina Heida - Pijl


Welkom!

Welkom op mijn I-Tjing site! Via deze I-Tjing site probeer ik via een zo eenvoudig mogelijke "mini-cursus" mensen iets meer te leren over de basisbegrippen en het raadplegen van de I-Tjing. Veel mensen hebben wel eens iets gehoord of gelezen over de I-Tjing, maar haakten af bij het lezen van een van de boeken. Yin en Yang, het werpen van muntjes, hele of gebroken lijntjes, trigrammen, hexagrammen, veranderlijke lijnen... En dan nog eens hele "wollige" beeldentaal waar men geen snars van begrijpt... Hou maar op! Te moeilijk!

Da's jammer! Want stapje voor stapje en spelenderwijs de I-Tjing ontdekken is echt niet zo moeilijk. En het is niet nodig om direct in de originele abstracte beeldentaal van de I-Tjing te duiken. Er zijn behoorlijk goede "vertalingen" naar begrijpelijke teksten gemaakt en beschikbaar die je langzaam naar de originele vertalingen brengen. Of niet... Daarin is men vrij.

Toen deze mini-cursus voor het eerst online kwam in 1998, waren er nog geen andere nederlandstalige online I-Tjing orakels en ook de uitleg was minimaal. Maar (gelukkig!) zijn er in de loop der tijd zéér goede I-Tjing sites op het internet verschenen waar ik dan ook graag naar verwijs. Niettemin hou ik mijn eerste mini-cursus - enigszins bijgeschaafd - online uit pure nostalgie.


Naar de Inleiding
Naar de Inhoudsopgave


© 1998, Francina Pijl